Maailman suurin kryptovaluutta huijaus
Bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja voidaan pitää eräänlaisena varallisuuden muotona, mutta vain niin kauan, kun niillä on toimivat markkinat. Virtuaalivaluuttojen ja kryptovaluuttojen sijaan puhutaan jo monesti krypto- tai virtuaalivaroista https://etailman.com/golden-star/. Esimerkiksi OECD:n alainen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä FATF eli Financial Action Task Force käyttää suosituksissaan ja ohjeistuksissaan termejä virtual asset ja virtual asset service provider (VASP). Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat ovat kaikesta huolimatta verrattain pieni ilmiö, eikä niillä ole ainakaan tällä hetkellä vaikutusta finanssimarkkinoihin tai rahoitusvakauteen.
Bitcoinin hinta on jälleen nousussa. Se nousi yli 65 000 dollarin (yli 58 000 euron), koska markkinoilla ennakoidaan Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powellin kertovan tulevista mahdollisista markkinoiden elvytystoimista. Singaporelainen QCP Capital kertoi oman analyysinsä tilanteesta: “Markkina seuraa tarkasti Powellin (tulevaa) puhetta mahdollisten muutosten varalta sen jälkeen, kun viime torstain FOMC-lehdistötilaisuudessa viitattiin mahdollisuuteen lisäelvytykselle.” CME
Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3
Maailman suurin kryptovaluutta huijaus
Joskus toiminta on jo heti kättelyssä laitonta, kuten Ripplen XRP -kryptovaluutan tapauksessa. Siinä kyse oli arvopapereiden luomisesta tyhjästä ja arvopaperikaupoista, mikä on luvanvaraista toimintaa sekä valehtelusta, että toteutus on tehty yhdessä viranomaisten kanssa.
Psykoterapian lisäksi Maijaa on auttanut se, ettei hän ole jäänyt tuleen makaamaan. Maija ulkoiluttaa koiraa – tai tässä tapauksessa ehkä paremminkin koira ulkoiluttaa Maijaa – kolme kertaa päivässä. Myös lastenlapset ovat tuoneet elämään iloa. Maija uskoo, että koettelemuksesta on seurattava jotain hyvää. Yhdeksi hyväksi asiaksi hän mainitsee tämän haastattelun antamisen. Maija toivoo, että tämän jutun seurauksena ainakin joku jättäisi menemästä huijaukseen mukaan.
FBI:n mukaan Ignatova hyödynsi kryptovaluuttoja kohtaan kasvanutta innostusta. Tutkijat uskovat, että OneCoineja ei louhittu kryptovaluutoille perinteisellä tavalla. Lisäksi OneCoinin arvon määritteli yritys eikä markkinakysyntä.
Asianomistajien rahat olivat kuitenkin jääneet alustalle ”jumiin”, joten he eivät saaneet nostettua niitä pois. Sen sijaan asianomistajille oli kerrottu, että heidän pitää siirtää lisää bitcoineja, jotta varat ja voitot saadaan vapautettua.
– Puolisolle kertominen oli varmaan elämäni raskain asia. Piti miettiä tosi monta kertaa, milloin uskaltaa sanoa. Loppujen lopuksi, kun asian sai otettua esille, tuli valtava helpotus. Olin varautunut aivan kaikkeen, mutta hän aikoi seistä rinnallani loppuun saakka, Jarmo sanoo.
Fagerströmin mukaan tässä kokonaisuudessa käytettiin eri alustoja kuin mihin Maija sijoitti varallisuuttaan. Noin muuten kuvio kuulostaa hyvin samankaltaiselta: Fagerström ei tunne Maijan tapausta, mutta on käytännössä varma siitä, että Maijan tilillä esillä olevat tuotot ovat täysin keksittyjä summia.
Kryptovaluutta kurssi
Siihen mitä bitcoinin kurssilta voidaan tulevaisuudessa odottaa, voi vaikuttaa moni asia, mutta yleisesti bitcoinin arvoon vaikuttaa lohkoketjun arvo, rajoitettu määrä sekä kysynnän ja tarjonnan laki.
Vain vuotta myöhemmin vuonna 2015 Euroopan suurin pörssi Bitstamp hakkeroitiin ja 19 000 Bitcoinia varastettiin. Nämä tapahtumat aiheuttivat hinnan jyrkän laskun. Tammikuussa 2015 bitcoinin arvo putosi hetkellisesti alle 200 euroon. Arvo nousi tästä, mutta ei noussut aikaisemman ennätyksen lukemiin kuin vasta vuonna 2017. Kurssi nousi vuoden aikana tasaisesti ja loppuvuodesta tehtiin jo uusi ennätys bitcoinin arvon noustua 16 000 euroon! Tätä seurasi kuitenkin koko vuoden 2018 ajan jatkunut kurssin lasku.
COVID-19-pandemia on vaikuttanut merkittävästi maailmantalouteen. Tämä on johtanut bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kysynnän vähenemiseen. Bitcoin-kurssi pysyi suhteellisen alhaisena lähes vuoden ajan koronapandemian alkamisen jälkeen, vaikka se sittemmin elpyi.
Bitcoin hinta ei ylittänyt 25:ä euroa ennen vuotta 2013, mutta myöhemmin vuonna 2013 kurssi ylitti ensimmäistä kertaa 1 000 euron rajan. Seuraavan parin vuoden aikana kurssi otti takapakkia ja esimerkiksi tammikuussa 2015 kurssi oli hetkellisesti takaisin alle 200 eurossa sen jälkeen kun Bitstamp, joka on suurin pörssi Euroopassa, hakkeroitiin ja 19 000 Bitcoinia varastettiin. Yli 1 000 euron raja ylitettiin uudestaan vasta vuonna 2017.
Maailma digitalisoituu, jolloin perinteinen maksaminen sekä kolikot ja setelit voivat jäädä yhä enemmän historiaan. Vaikka maailma on menossa digitaaliseen suuntaan, voi kryptovaluuttojen läpimurtoon mennä vielä vuosia. Tämä läpimurto ei kuitenkaan välttämättä tarkoita Bitcoinin arvon kehitystä.